Niepotrzebny spór religijny - Oświadczenie Komisji Wychowania Katolickiego KEP

W odpowiedzi na złożenie w Sejmie ustawy, która konkretyzuje koncepcję szkoły świeckiej, biskup Marek Mendyk, Przewodniczący Komisji Wychowania Katolickiego KEP, wydał oświadczenie.

W oświadczeniu – zamieszczonym na oficjalnej stronie Komisji Wychowania Katolickiego KEP – Przewodniczący Komisji zaznacza, że lekcje religii w szkole odpowiadają na oczekiwania wierzących rodziców i pełnoletnich uczestników katechezy. Subwencje na te lekcje pochodzą z podatków płaconych także przez wierzących. Organizowanie tych lekcji jest więc wypełnieniem ważnej zasady ładu demokratycznego, pomocniczości.

Obniżenie wieku samodzielnej decyzji uczniów o wzięciu udziału w katechezie byłoby ograniczeniem prawa rodziców do wychowywania swoich dzieci.

Przewodniczący Komisji wypowiada się przeciw dyskryminowaniu i marginalizowaniu lekcji religii a także etyki w szkole oraz przeciw traktowaniu nauczycieli religii jak obywateli drugiej kategorii.

Oceń:

Przeczytaj także